Hoe richt je een administratie in voor een Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP)?
Een ZZP’er is een zelfstandige zonder personeel. ZZP’ers worden ook wel freelancers genoemd. Een ZZP’er voert werk uit voor verschillende opdrachtgevers.
De administratie van een ZZP’er
Eindelijk heb je ervoor gekozen om voor jezelf te starten, gefeliciteerd! Een eigen bedrijf brengt echter ook verplichtingen mee. Een bedrijfsadministratie voer je voor een gedeelte voor jezelf – zodat je aan het eind van het jaar weet hoeveel je verdient hebt en wat de grootste kostenposten zijn. Maar ook de belastingdienst heeft belang bij een goed verzorgde administratie.
Verschillende mogelijkheden voor je boekhouding
Om een administratie bij te houden zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er online pakketten waarmee je zelf facturen kunt inlezen van leveranciers en waarmee je een winst- en verliesrekening of een balans kunt uitdraaien. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je administratie uit te besteden aan een boekhouder. Een online pakket kan een goede optie zijn voor iemand met een financiële achtergrond, maar hoewel deze optie op het eerste gezicht goedkoper lijkt – kan het uiteindelijk duurkoop zijn. Een boekhouder kan je namelijk adviseren over fiscale aftrekregelingen waardoor jij minder belasting hoeft af te dragen. Je kunt dan denken aan het urencriterium, de kleine ondernemers regeling etc. Maurits Administratie kan je adviseren op dit gebied.
Tarief boekhouding ZZP’er
Het inhuren van een boekhouder hoeft niet duur te zijn, en betaalt zichzelf als het goed is terug! Bij Maurits zijn we gespecialiseerd in boekhouden voor ZZP’ers – en werken we met tarieven vanaf 70 euro per maand (exclusief BTW). Het tarief van het administratiekantoor is afhankelijk van het aantal inkomende boekstukken. We nodigen u graag uit voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Starten als ZZP’er
Aan de slag gaan als Zelfstandige Zonder Personeel heeft veel voordelen! Zo heb je als freelancer vaak meer vrijheid, kies je zelf je opdrachten en heb je over het algemeen een hoger uurtarief dan iemand in loondienst. Wist je dat je als ZZP’er ook in aanmerking komt voor een lager belastingtarief? Je vind er hier meer informatie over. Wil je gaan starten en twijfel je over het uurtarief dat je gaat rekenen? De KvK heeft een handige rekenhulp ontwikkeld die je hier kunt vinden.
Verzekeren en pensioen
Je pensioen lijkt nu misschien ver weg, maar houd er rekening mee dat een groot gedeelte van je pensioen uit rente over rente bestaat. Zorg ervoor dat je dus op tijd een ZZP pensioen afsluit. Daarnaast zit een ongeluk natuurlijk altijd in een klein hoekje. Freelancers doen er daarom verstandig aan om na te denken over verzekeringen. Een AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering) is zeer aan te raden – zeker voor wie fysiek zwaar werk doet.
Rechtsvorm van een ZZP’er
De meeste freelancers schrijven hun bedrijf in als eenmanszaak wanneer ze starten. Wanneer na de opstartfase de zaken steeds beter gaan kan een andere rechtsvorm soms interessanter zijn. Heeft u al eens overwogen welke rechtsvorm voor u fiscaal het interessants is, en heeft u weleens gekeken naar de hoofdelijke aansprakelijkheid van verschillende rechtsvormen bij een faillissement? Administratiekantoor Maurits adviseert u graag!